Plu-Tho

Zwerfkatten

chip je dierTraditioneel staat de maand juni in het teken van chippen en registreren van huisdieren. De vakantieperiode komt er weer aan en juist dan blijken veel huisdieren vermist te raken. Door je dier te laten chippen en registreren, én ervoor te zorgen dat de registratie up-to-date blijft, maak je de kans om je huisdier in zo’n geval terug te krijgen zo groot mogelijk.

Sinds 1 april 2013 is in Nederland het chippen en registreren van pups en honden uit het buitenland verplicht en moet de eigenaar de registratie up-to-date te houden. Hoewel het niet verplicht is, is chippen voor katten net zo belangrijk is. Jaarlijks belanden veel katten in het asiel omdat ze ontsnapt zijn en zoek raken. Als de eigenaar niet gevonden kan worden, moet het dier in het asiel blijven tot er een nieuwe eigenaar gevonden wordt. Dat is onnodig, want veel van deze dieren hebben een eigenaar die zijn dier graag terug zou hebben!

Ook konijnen kunnen prima gechipt worden. Van de vele konijnen die op straat worden gevonden, kunnen nu slechts enkelen bij hun eigenaar terugbezorgd worden. Een dier dat gechipt is en bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend.

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG), waarin ook de Dierenbescherming participeert, organiseert de Chipmaand. Het LICG adviseert mensen om het chippen van het huisdier nog voor de vakantie te regelen of te checken of de registratie nog klopt. Juist in de vakantieperiode raken vele huisdieren zoek.

Meer weten over de chipmaand en kortingsacties die georganiseerd worden? Kijk dan op de website chipjedier.nl.

(bron: Dierenbescherming)

Design Jan Jongepier

Copyright © 2015. All Rights Reserved.