Plu-Tho

Zwerfkatten

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de dierenpolitie Zeeland afgelopen dinsdag 25 juni geassisteerd bij een zaak rond een verwaarloosde kat in de gemeente Hulst. Helaas bleek het dier er zo slecht aan toe te zijn dat besloten moest worden om de kat door een dierenarts uit zijn lijden te laten verlossen.

De dierenpolitie Zeeland kreeg de melding over een zwaar verwaarloosde kat in Hulst door via het landelijk meldpunt 144. Toen deze ging kijken trof ze inderdaad een broodmagere kat met vervuilde vacht aan. Bovendien kwam er bloed uit beide oren van het dier. De eigenaar bleek bekend, maar was niet thuis en een telefoonnummer was niet te achterhalen.

Daarop is contact opgenomen met de LID die op haar beurt contact heeft gezocht met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken. Die gaf toestemming om de kat met spoed naar een dierenarts te brengen. De dierenarts verklaarde na onderzoek van het dier dat de kat totaal was uitgemergeld en al langere tijd verstoken was geweest van de nodige zorg. Bovendien bleek dat de oorkanalen van beide oren ontstoken waren, het dier rotte tanden en kiezen had en zwaar vermagerd en verzwakt was. De situatie was zo erg dat het dier eigenlijk direct geëuthanaseerd zou moeten worden.

De politie heeft vervolgens nog een poging ondernomen om in contact te komen met de eigenaar, maar toen dit niet lukte is in overleg met LID en Dienst Regelingen besloten de dierenarts opdracht te geven het dier uit zijn lijden te verlossen.

Verantwoord huisdierenbezit
Een treurige afloop van een zaak die natuurlijk nooit zover had mogen komen. De Dierenbescherming roept elke (huis)diereneigenaar dan ook op om zijn/haar verantwoordelijkheid serieus te nemen en hun dieren op een verantwoorde manier te verzorgen. Op de website van de dierenwelzijnsorganisatie is veel informatie te vinden over het verantwoord huisdierenbezit.

Design Jan Jongepier

Copyright © 2015. All Rights Reserved.