Plu-Tho

Zwerfkatten

Katten kunnen uiteraard niet praten, maar ze communiceren wel degelijk. Ze gebruiken hun gehele lichaam en vooral hun staart om aan andere katten – en ook mensen – duidelijk te maken hoe ze zich voelen of wat ze willen.

Wat de stem is voor mensen, is de staart voor katten. Door de staart van je kat te ‘lezen’, kun je erachter komen hoe hij zich voelt.

Vriendelijk
Staat de staart van je kat ontspannen rechtop (zonder dat de staart dik is), dan geeft hij aan je aardig te vinden. Een vriendelijke kat die een mens of een andere kat komt begroeten, draagt zijn staart rechtop. Vriendelijkheid maakt hij ook duidelijk door kopjes te geven, langs je heen te strijken en soms door te miauwen.
 
Enthousiast
Trilt zijn staart? Dan is je kat erg enthousiast of juist nieuwsgierig. Snort of spint je kat bovendien, dan geeft hij aan zich lekker te voelen. Let wel op, want dit geldt niet altijd: soms spinnen katten ook als ze juist niet lekker in hun vel zitten of pijn hebben.
 
Geïrriteerd
Zwaait je kat met zijn staart, bijvoorbeeld als je hem benadert, dan geeft hij aan dat hij wat geïrriteerd is. Misschien wil hij op dat moment liever niet geaaid of opgepakt worden. Soms verwarren mensen het zwaaien van de staart onterecht met ‘kwispelen’. Bij een kat betekent zwaaien met de staart echter juist iets heel anders dan bij een hond!
 
Angstig
Maakt een kat zijn lichaam groter, met dikke rechtopstaande staart, dan betekent dit dat hij bang is. Zeker als ook zijn oren plat tegen de kop liggen. Pas op, want een bange kat kan aanvallen als hij zich bedreigd voelt! Een bange kat kan zich echter ook heel klein maken. Is hij echt zeer angstig, dan zal hij letterlijk met zijn staart tussen de benen weglopen.

(Bron: Dienernieuws)

Design Jan Jongepier

Copyright © 2015. All Rights Reserved.